נא להמתין להופעת התפריט



 
היסטוריה של השידור
הקטן טקסט הגדל טקסט טקסט רגיל

טלוויזיה בגרמניה שלפני מילחמת העולם השנייה

מבוא : תנו לתמונות ( ובעיקר לדיבורים) לעשות את שלהם

הקליפ שלפניכם כולל קטעים מצולמים ששודרו בטלוויזיה הגרמנית של גרמניה הנאצית בשנות השלושים של המאה שעבר, שנים ספורות לפני פרוץ מלחמת העולם השניה. השידורים נקלטו במספר מצומצם של בתים פרטיים, במספר מוסדות ממשלה וב"מסבאות טלוויזיה" שהיו מקומות ציבוריים בהם יכול היה הקהלה רחב לבוא לצפות ולתהרשם במו עיניו ממדיום השידור החדש ומעוצמתו, שכבר אז הבין יוזף גבלס עד כמה היא רבה.
שימו לב לפתיחה בה הקריינית מניפה את ידה הצדעה הנאצית האופיינית...
מומלץ לקרוא את הכתוביות המלוות את הקליפ. מהן ניתן להתרשם , עד כמה היו כל התכנים תעמולה טהורה ושטיפת מוח מוחלטת . בקטע השני תראו שיר המהלל את ה SS ואת ה SS העומדים הכן תמיד לעשות כל מה שיצא מפיו של הפיהרר ובקט השלישי אומר הקומיקאי , שאם יש עדיין כמה אומנים שלא ממש מאושרים מהמדיניות החדש של גרמניה, ניתן לשלוח אותם למחנות מוסיקה ( רמס למחנות ריכוז) שם כבר ילמדו אותם ללכת בתלם...
הסרטון שלפניכם מורכז מקטעי פילם ששודרו בטלוויזיה הגרמנית. באותה תקופה לא היה עדיין כידוע מכשיר הקלטה . לא ברור כיצד בכלל שרדו קטעים אלה, שנחשפו לציבור רק לפני שנים ספורות.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player



כתבה של וילהלם שראגה , ל רדיו ניוז , יולי 1935

בעוד באמריקה סבורים ,שהטלוויזיה עדיין אינה בשלה לשימוש כללי, גרמניה ובריטניה שועטות קדימה , בעזרת תמיכה ממשלתית, להפוך את הטלוויזיה לאמצעי שידור פופולרי, ממש כמו הרדיו. גם מדינות אחרות באירופה צועדות בעיקבותיהן וניתן לומר בוודאות , שאירופה אחוזה בקדחת טלוויזיה.

בגובה ארבע מאות חמישים ושלושה מטרים , מעט מעל למיגדל הרדיו המפורסם של ברלין עם המיסעדה המפורסמת שלו, מתנשאות שתי טבעות נחושת אל השמיים. כל טבעת בקוטר של כשלושה מטרים והן נוצצות בשמש האביבית בגוון זהב. אלה סמלים של תקופה חדשה - הטלוויזיה אינה עוד בעיה מכנית אלא נועדה מעתה לשימוש הקהל הרחב. הטבעות המוזהבות הן למעשה האנטנות של תחנת Berlin Television. מגובה זה, הרבה מעל לכל בניינים סביב, גלי רדיו מסוג מיוחד ( גלים קצרים ביותר , כפי שהם ניקראים במינוח המיקצועי ) מופצים לאויר בעוצמה של 15 קילוואט ומכסים איזור בקוטר של כ 75 ק"מ. לכל תחנת הטלוויזיה כזו שני משדרים בגלים אולטרה קצרים, כשהאחד מפיץ את אותות הקול ,כרגיל, בעוד השני מספק את אותות התמונה כפי שהם ניראים במשדר הביתי. מאזין הרדיו, או שמא נאמר צופה הטלוויזיה, משתמש במקלט טלוויזיה
מיוחד על מנת לקלוט שידורים אלה. התמונה המיתקבלת היא בגודל של סרט קולנוע ביתי. המקלטים הם בשני גדלים : לאחד מסך בגודל 4X6 אינצ'ים ( 10X15 ס"מ ) והשני 10X12לדוגב אינצ'ים ( 25X30 ס"מ ).

קל להתכוונן לשידורי הטלוויזיה ,מכיוון שבתחום השידורים ( תחום הגל ), שהוא של שיבעה מטרים, יש הרבה מקום . במילים אחרות ,בתחום גל זה יש כעת הרבה פחות תחנות מאלה המשודרות בתחום השידור הרגיל. ולכן גם רגישות המקלטים אינה חייבת להיות גבוהה כמו זו שבמקלטי רדיו
רגילים. גם לא קיים מצב בו שתי תחנות מפריעות האחת לשניה במקלט אחד. את מרבית המקלטים צריך לכוון פעם אחת בלבד ולאחר מכן יש להפעיל מתג אחד בלבד.

בתישעת החודשים האחרונים משדרת תחנת Berlin Television מיגוון תוכניות מדי יום. התמונה מופיעה מאחורי מישטח זכוכית . פעמים רבות היא בגוונים של שחור ולבן אך לעיתים היא ניראית כחלחלה או ירקרקה. אם משדר מפיץ את השידורים בשיטת 180 קווים, כפי שזה נעשה בברלין,
ניתן לראות לא רק הראש אלא גם את כל הגוף. וסצינות שלימות , כולל תנועות גוף מלאות ניתנות להבחנה בקלות.

מחיר המקלטים נע בין 250-500 דולר ליחידה. מקלט טלוויזיה מושלם כולל מערכת של שני מקלטים האחד לקליטת הקול והשני לקליטה ולהפקה של התמונה. בעוד מקלט הקול מחובר רק לרמקול , מקלט התמונה פועל עם שפופרת מסך קטודית שהיא הלב של מערכת הצפיה. סוג נוסף של מקלט מנצל מה שקרוי "בורג מראה" ( mirror-screw ) להפקת התמונה .

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

לפניכם סרט שהופק במיוחד לכבוד קונגרס הטלגרף הבינלאומי שהתקיים בבואנוס איירס בשנת 1939. בסרט ניתן לראות את מצלמות הטלוויזיה הגרמנית בפעולה , מוניטורים של אולפן ומקלט מדגם E1 בעת צילום תוכנית בידור . בהמשך ממחיש הסרט את חשיבות הטלוויזיה והוידאו-טלפון בחקרת תאונה פגע וברח בין מכונית לאופנוע . הסרט הופק על ידי אולפני UFA ונמצא בגרמניה אחרי המלחמה על ידי קלאוס גלנהיימר. לתשומת לב הצופים : סרט ארוך במיוחד

לאחרונה פותחה בגרמניה משאית טלוויזיה. על גג של משאית , על גג יצוק ברזל, הוצבה מצלמת קולנוע רגילה, המאפשר למצלמה לנוע לכל עבר. תורן התמיכה החלול של המצלמה מאפשר להוביל את סרט הצילום ישירות אל חדר חושך, הנימצא בתוך המשאית. תוך שימוש במיכשור מיוחד וחומרי פיתוח מהירים ביותר, הסרט מפותח בתוך דקה עד דקה וחצי. אחר כך הסרט נישלח, כשהוא עדיין רטוב, למכשיר מיוחד הניקרא Abtastgerat ,אשר חותך את התמונות הבודדות ל 180 קווים והופך כל שורה לרצף של אותות חשמל חזקים וחלשים. מהמשדר מופצים האותות לאויר והמאזין הקולט את האותות במקלט הטלוויזיה יכול לצפות בסצינות המשודרות.
הטקסט הבא מבוסס על מאמר מאת ויליאם אוריקיו

ב 22 במרץ 1935 , חנך אויגן הדמובסקי , הממונה על השידורים ברייך הגרמני, את שידורי הטלוויזיה הגרמנית.
הדמובסקי פתח את דבריו במילים הבאות : "בשעה זו ניקראת מערכת השדור למלא את משימתה הקדושה : לשתול תמונה בל תמחק של הפיהרר בלב כל גרמני".

אמנם שידורי הטלוויזיה הראשונים בגרמניה התבססו על המצאת הדיסק הסובב (1884 ) של ניפקוב בשילהי 1938 עברה הטלוויזיה הגרמנית לשדר בשיטה האלקטרונית, עם 441 קווים לתמונה והיתה למעש תחנת הטלוויזיה הראשונה בעולם שעתה זאת על בסיס קבוע עם לוח שידורים מתוכנן מראש..
במקביל, הוצאו הוראות ליצור המוני של מקלטים עממיים במחיר 650 RM (מארק של הרייך ) למספר מפעלים שעסקו ביצור מוצרי אלקטרוניקה. אותה עת היו בשלבי השלמה שני משדרים גדולים, שהיו אמורים להגדיל באופן ניכר איזורי הכיסוי של השידורים ברחבי גרמניה . המילחמה הפריעה אמנם להרחבת הישום מבחינת יצור ושידור, אבל הפיתוח לא הופסק. לאחר כיבוש פריס פתחה הטלויזיה הגרמנית שלוחה צרפתית , Fernsehsender Paris ששידרה באמצעות משדר, שהיה קיים כבר במגדל אייפל.( השידורים באמצעות משדר התקיימו במשך מרבית הכיבוש הגרמני. בשנת 1940 נהרס המשדר המקורי לאחר שעובדי RDF חיבלו בו. אבל הגרמנים לא ויתרו : בשנת 1942 חתמה חברת Telefunken על הסכם להקמת תחנת טלוויזיה Paris-Television . התחנה נחנכה ב 29.9.1942 ושידרה ב 421 קווים לתמונה באמצעות משדר חדש שהוקם במגדל אייפל ). במהלך המילחמה החל גם יצור של מצלמות טלוויזיה זעירות שהותקנו על טורפדו וטילים .

גם לוח השידורים היה מפותח למדי לתקופה. בנוסף לסרטים קצרים וסרטים תיעודיים כלל לוח השידורים דרמות בשידור חי , חדשות ותוכניות אקטואליה, משדרי ספורט תוכניות לילדים ותוכניות בידור. לוח השידורים , שבשנת 1935 כלל שידורים במשך 1.5 שעות ביום הלך וגדל והגיע בשנת
1936 ל 3 שעות ובתקופת המישחקים האולימפיים נימשכו שידורים 8 שעות מדי יום. בתחילת שנות הארבעים בחלק מימי שידור כבר נימשכו השידורים 6.5 שעות ביום, כשמתוכן שעה וחצי היו בשידור חי. רק חלק קטן ביותר של החומר המצולם שרד עד היום.

חלק מהתוכניות שכללו חדשות , דרמה וספורט, היו בשידור חי. חלק ניכר מהחומר ששודר צולם, פותח מיידית ושודר זמן קצר לאחר מכן. אבל מרבית החומרים שהופקו בשיטה זו לא שרדו אחרי המילחמה וחלק ניכר מההיסטוריה הכתובה על הטלוויזיה הגרמנית של תקופה זו מבוסס על תצלומים וחומר מודפס בלבד.

למרות כל מאמצי ההפקה והשידור, הטלוויזיה הגרמנית נותרה במשך תקופת המילחמה, בעיקר כטלוויזיה של ברלין, עם קהל צופים מועט, שהתרכז בעיקר באיזור עיר הבירה. מעריכים, שבתקופת המילחמה היו בגרמניה לא יותר 600 מקלטי טלווזזיה פעילים ורבים מהם שימשו בעיקר למטרות מחקר. למרות זאת, שידורי הטלווזייה היו ציבוריים וכך גם הצגתם. בהתאם לתקופה, היו ברחבי ברלין כ 25 אולמות טלוויזיה שהכילו בדרך כלל 40 מקומות ישיבה ( במיספר אולמות היו כמה מאות מקומות ישיבה ) בהם הציבור יכול היה לצפות בשידורים ללא תשלום . העיתון הגרמני לענייני שידור Die Sendung ("השידור" ) דיווח, שבחודש ינואר 1940 , צפו בשידורים בששת אולמות ההקרנה שפעלו בחודש זה 10,604 איש ובחודש אפריל כבר פעלו 12 אולמות בהם צפו בשידורים 16,908 איש.

ממשלת גרמניה ומספר חברות אלקטרוניקה (Telefunken, Fernseh AG, Loewe ואחרות ) השתתפו בפיתוח טלוויזיה אלקטרונית כמעט מאז עלית המשטר הנאצי לשלטון . בסביבות השנים 1933-4 פותחה מערכת טלוויזיה שפעלה עם 180 קווים והיא עברה סדרה של בדיקות באזור העיר ברלין . הגרמנים היו מעוניינים להרשים אתה עולם עם מערכת טלוויזיה מושלמת לקראת המשחקים האולימפיים שהתקיימו בברלין בשנת 1936 . זה היה למעשה חלק מה " מירוץ לטלוויזיה " בו התחרו ביניהן אנגליה , ארה"ב , (RCA, Don Lee ו Philco) וגרמניה . כולן רצו להיות הראשונות להשיק טלווזייה אלקטרונית לראשונה בהיסטוריה . הגרמנים השתמשו (ברשיון ) בטכנולוגיות של Philo Farnsworth ושל Vladimir Zworykin במערכות הטלוויזיה שלהם

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


לעמוד הבא
 


© כל הזכויות שמורות * All trademarks are the property of their respective owners