נא להמתין להופעת התפריט



 
היסטוריה של השידור
הקטן טקסט הגדל טקסט טקסט רגיל

ממציאים ומגלים
פאול גוטליב ניפקוב Paul Gottlieb Nipkow


1940 - 1860

פאול גוטליב ניפקוב נולד בלאואֶנבורג שבפומרניה ב 22 באוגוסט 1860.

בתור סטודנט בנוישטד שבמערב פרוסיה התנסה ניפקוב הצעיר בטלפוניה ובשידור תמונות נעות. אחרי סיום לימודיו בגימנסיה, הוא עבר לברלין על מנת להתחיל בלימודי מדעים.

בעת לימודיו האקדמיים בברלין הוא המציא את הדיסק קרוי על שמו Nipkow Disk . על פי זכרונות מאתה תקופה מסופר, שבערב חג המולד של שנת 1883 בעודו יושב לבדו בבית על ידי נורת מאור שפעלה על שמן הוא העלה רעיון להשתמש בדיסק מחורר בצורה עקלתונית על מנת לחלק תמונה לתצרף ( מוזאיקה) של

 
נקודות וקווים.כדאי לציין בהזדמנות זו שאלכסנדר ביין כבר שידר תמונות טלגרפיות בשנות הארבעים של המאה התשע עשרה אבל הדיסק של ניפקוב היה שיכלול משמעותי של תהליך הקידוד.

ניפקוב הגיש למשרד הקיסרי לרישום הפטנטים בברלין בקשה לרישום פטנט על "טלסקופ חשמלי המסוגל לשחזר חפצים מוארים" וזאת במסגרת קטגרויית הרישומים בתחום "מכשירים חשמליים ". הפטנט התקבל ונרשם ב 15 בינואר 1885 , עם תוקף החל ב to 6 בינואר 1884 . לא ידוע אם ניפקוב ניסה אי פעם להגיע לכדי שימוש מעשי של הדיסק אבל ניתן לשער שהוא אפילו לא ניסה מעולם ליצר דיסק כזה במו ידיו . בגלל חוסר ענין בהמצאתו, פג תוקף הפטנט לאחר 15 שנה . ניפקוב התמנה בינתיים למתכנן במוסד Berlin-Buchloh ולא המשיך לעבוד על פיתוחים בתחום התמונות הנעות








תרשים הדיסק של ניפקוב
בשידורי הטלוויזיה הראשונים שהתקיימו אי פעם השתמשו במערכת סריקת תמונה אופטית-מכאנית , השיטה שניפקוב עזר לפתח בעזרת הדיסק שלו ; למעשה הוא יכול היה לתבוע הכרה בכך שהמצאתו תרמה לפיתוח הטלוויזיה המכאנית . את חוויותיו מצפיה בשידורים הראשונים של טלוויזיה מכאנית בשנת 1928 בברלין הוא סיכם באומרו : "tהטלוויזיות עמדו בתוך תאים חשוכים . מאות עמדו וחיכו בסבלנות לרגע בו הם יוכלו לצפות בטלוויזיה בפעם הראשונה בחייהם . אני הייתי ביניהם , ועצבנותי גברה מרגע לרגע . כעת, בפעם הראשונה יכולתי לצפות במה שהמצאתי ארבעים וחמש שנה קודם לכן .לבוסף הצלחתי להגיע לשורה הראשונה ; בד כהה הוסט לצדדים ,וראיתי מול עיני תמונה מרצדת, לא ממש ניתנת לאבחנה ."

בתחילת שנות השלושים של המאה העשרים תפשה שיטת סריקת התמונה האלקטרונית, שהתבססה על האיקונוסקופ של ולדימיר זבורקין, את מקומו של הדיסק של ניפקוב וההמצאה שלו אבדה את הרלבנטיות שלה. החל עידן הטלוויזיה הכל-אלקטרונית.

הנהגת הרייך השלישי ראתה ערך תעמולתי רב בטענה,שהטלווזייה הומצאה למעשה בגרמניה ובשנת 1935 נקראה תחנת הטלוויזיה הראשונה על שם ניפקוב . ניפקוב התמנה לנשיא כבוד של " מועצת הטלוויזיה" של "לישכת השידור של הרייך" .

ניפקוב מת ערירי בברלין בשנת 1940.
 


© כל הזכויות שמורות * All trademarks are the property of their respective owners