נא להמתין להופעת התפריט



 
היסטוריה של השידור
הקטן טקסט הגדל טקסט טקסט רגיל

ממציאים ומגלים
רג'ינלד פסנדן Reginald Fessenden

1866-1932

רג'ילנד אוברי פסנדן נולד ב 6 באוקטובר 1866 בקנדה. הוא היה ממציא הידוע בעיקר בזכות עבודותיו בתחום הרדיו . שלוש הישגיו הבולטים ביותר בתחום זה כוללים את שידור האודיו הראשון ברדיו (1900), שידור הרדיו הטראנסאטלנטי הדו-כיווני הראשון (1906) ושידור הרדיו הראשון שכלל תוכנית אומר עם מוסיקה (1906).

פסנדן נולד באיסט בולטון שבקוויבק כבכור בין ארבעת ילדיהם של אלישע ג'וזל וקלמנטינה טרנהולם. אלישע פסנדן היה כומר אנגליקני ובמהלך שנות עבודתו בכנסיה נדדה המשפחה פעמים רבות בחבל אונטריו. הוא היה תלמיד מצטיין .בשנת 1877 הוא למד בטריניטי קולג'
 
סקול בפורט הופ , אונטריו במשך שנתיים ומאוחר יותר , בגיל 14 קבל מלגה ללימודי מתמטיקה בבישופ קולג' ( היום אוניברסיטת בישופ)בלנוקסויל שבקוויבק . בגיל שמונה עשרה שנה , מבלי לסיים את לימודי התואר במלואם , עזב פסנדן את בישופ למרות שהתקדם באופן משמעותי בלימודיו . היעדר התואר הגביל אותו במהלך השנים הבאות. אוניברסיטת מקגרו-היל הקימה מחלקה להנדסת חשמל נאלצה לדחות את בקשתון לכהן כראש הקתדרה בגלל היעדר תואר

בשנתיים הבאות עבד פסנדן כמורה במכון ויטני בברמודה שם הוא הכיר את הלן טרוט והם נשאו בחודש ספטמבר 1890. שם גם נולד לאחר זמן לא רב בנם, רג'ילנד קנלי פסנדן
החינוך הקלאסי שקבל פסנדן בילדותו ספק לו רק כמות מצומצמת של ידע והכשרה טכנית במדעים . עם גבור התעניינותו בחשמל , הוא עבר בשנת 1886 לעיר ניו יורק ,מתוך תקווה למצוא עבודה אצל תומס אדיסון, הממציא אותו העריץ . אבל נסיונותיו הראשונים נדחו על הסף . בבקשתו הראשונה להתקבל לעבודה כתב פסנדן "לא יודע דבר על חשמל , אבל מסוגל ללמוד מהר", ואדיסון מיהר להשיב לו "יש כאן מספיק אנשים שלא יודעים דבר על חשמל". אבל פסנדן התעק , ועוד לפני סוף השנה הוא התקבל לעבודה לתפקיד חצי מיומן בתור עוזר לבודק המכונות של אדיסון ( Edison Machine Works ) שעסקה בהנחת תשתית חשמל לעיר ניו יורק . בתוך זמן קצר הוכיח פסנדן, שהיה כדאי לקבלו לעבודה קודם בתפקיד , עם אחריות הולכת וגוברת בפרוייקט . בשלהי 1886 החל פסנדן לעבוד ישירות עבור אדיסון במעבדה החדשה שלו בלוולין פארק שבאורנג' , ניו ג'רזי . העבודה ה במעבדה כללה מספר רב של פרוייקטים, כולל פתרון בעיות בכימיה, מטאלורגיה וחשמל . אבל בשנת 1890 , נוכח בעיות כלכליות , נאלץ אדיסון לפטר את מרבית עובדי המעבדה, כולל פסנדן .

תוך שהוא מנצל את נסיונו המעשי שצבר במעבדות ובמפעלי אדיסון , הצליח פסנדן לקבל עבודה במספר חברות תעשייתיות שונות . בשנת 1892, הוא קבל מינוי פרופסור במחלקה להנדסת חשמל באוניברסיטת פרדיו החדשה שהוקמה בווסט לאפאייט שבמדינת אינדיאנה ו סייע לחברת ווסטינגהאוז להתקין את התאורה בשנת 1893 במסגרת תערוכה בינלאומית שהתקיימה אז בשיקגו . זמן קצר לאחר מכן מינה אותו ג'ורג' וסטינגהאוז באופן אישי לראש המחלקה החדשה להנדסת חשמל בווסטרן יוניברסיטי שבפנסילבניה , היא אוניבסרסיטת פיטסבורג של ימינו.

עבודות הרדיו

בשלהי שנות השמונים של המאה התשע עשרה החלו להופיע דיווחים על הצלחת גוליילמו מרקוני בתחום שידורי הרדיו המעשיים ומערכת שידור וקליטה בתחום . פסנדן התלהב והחל בסדרה מצומצמת של נסיונות בתחום הרדיו. עד מהרה הוא הגיע למסקנה , שהוא מסוגל לפתח מערכת הרבה יותר יעילה מזו שנוסתה קודם לכן על ידי אוליבר לודג' ומרקוני .

עבודה בשירות המטאורולוגי ושידור הרדיו הראשון

בשנת 1900 עזב פסנדן את אוניבסרסיטת פיטסבורג והחל לעבוד בשירות המטאורולוגי הפדרלי של ארה"ב , במטרה לשפר את השימושיות של רשת תחנות הרדיו החופיות , על מנת שישדרו מידע על מזג האויר ויימנעו מלהזדקק לקווי הטלגרף היקרים . החוזה איפשר לשירות המטאורולוגי גישה לכל המצאה של פסנדן , אבל הרישום על ההמצאות נותר על שמו ולזכותו ו . פסנדן התקדם במהירות בשיפוריו , במיוחד בתכנון המקלט , תוך שהוא עובד על פיתוח מערכת לקליטת אותות אודיו . הצלחתו הראשונה באה מהמצאת ה barretter detector ( למעשה- טרמורזיסטור) , בעקבותיו הופיעו גם גלאי אלקטרוליטי שהיה מורכב מתיל דק שהוטבל בחומצה ניטרית . במרוצת השנים הבאות היה מתקן זה למדד העיקרי לבדיקת רגישות קליטת אותות רדיו . עם התקדמותו בפיתוחים החל פסנדן להתעניין בעקרון ההטרודיין , ששילב שני אותות ליצירת טון שלישי בר שמיעה . אבל קליטת הטרודיין לא היתה מעשית לגמרי במשך העשור הראשון להמצאתו מכיוון שהיא הצריכה אמצעי להפקת אות קבוע מקומי , דבר שהיה צריך להמתין לו עד שהומצאה שפופרת הריק .

העבודות הראשונות נערכו בקוב איילנד , מרילנד בסמוך לנהר הפוטומק , כשמונים קילומטרים דרומית לוושינגטון הבירה. בעודו בוחן שם משדר ניצוצות בתדר גבוה , הצליח פסנדן לשדר דיבור למרחק של 1.6 ק"מ , מה שנחשב לשידור האודיו ברדיו הראשון בהיסטוריה . באותה תקופה איכות האודיו היתה ירודה ביותר מכדי שניתן להפוך אותה למוצר מסחרי שימושי , אבל הניסוי הוכיח שבעזרת שיפורים טכניים ניתן יהיה לשדר אודיו באמצעות גלי רדיו .

עם התרחבות הניסויים הוכנסו למעגל תחנות נוספות לאורך החוף האטלנטי בצפון קרוליינה ווירג'יניה אבל פסנדן הסתכסך עם תומכיו בפרוייקט ובמיוחד עם מנהל השירות ויליס מור אותו האו האשים בכך , שהוא מנסה לנכס לעצמו מחצית מהבעלות על פטנטים שלו. פסנדן סירב לחתום למור על הפטנטים ובעקבות כך הסתיימה העסקתו בשירות המטאורולוגי בחודש אוגוסט 1902.

בשלב זה, שני אנשי עסקים אמידים מפיטסבורג, פנסילבניה - היי ווקר ג'וניור ותומס גיבן מימנו את הקמת חברת NESCO - National Electric Signaling Company על מנת לקדם את המחקרים של פסנדן , כולל קידום של משדרים רבי עצמה לשידורים לטווח ארוך של רדיו-טלגרף ושידורים בעצמה נמוכה של גל המשכי אותם ניתן יהיה לנצל לצרכי טלגרף ושידורי אודיו . מרכז הפעילול של החברה נקבע בבראנט רוק שבמרשפילד, מסצ'וסטס.

הוחלט לנסות ולהקים קשר רדיוטלגרף טרנסאטלנטי ובחודש ינואר 1906 תוך שימוש במשדר ניצוץ סיבובי ( rotary-spark ) פסנדן הצליח לבצע את השידור הדו-כיווני הטרנסאטלנטי הראשון תוך החלפת אותות מורס בין התחנה בבראנט רוק לבין תחנה דומה שהוקמה במכריהניש (Machrihanish) שבסקוטלנד.( מרקוני הצליח לשדר רק בכיוון באותה תקופה!) . אבל אי אפשר היה לבצע את השידור הזה גם בשעות היום או בימי הקיץ כך שהמשך העבודה בנושא הושעה עד לשלהי אותה שנה. ב 6 בדצמבר 1906 , בשל חוסר האחריות שגילה אחד העובדים בעת הזזת אחד הכבלים התומכים , קרס מגדל השידור במכריהניש והביא בכך את הקץ על המשך שידורי הנסיון הטרנסאטלנטיים לפני י שניתן היה לסיים את עבודות הפיתוח ולהכריז על הפעלת שירות שידור סדיר.

משדר-אלטרנטור ושידור האודיו הראשון ברדיו

פיתוח משדר הניצוץ הסיבובי היה פתרון ביניים שעזר לפחות עד עד שיימצא פתרון משופר ויעיל יותר . פסנדן הרגיש, שבסופו של דבר, משדר גל המשכי - כזה שיצור גל סינה ( sine) אמיתי בתדר בודד , יהיה הרבה יותר יעיל , במיוחד מכיוון שניתן להשתמש בו לצרכי שידורי אודיו איכותיים . הרעיון של פסנדן היה , שיש לקחת אלטרנטור חשמלי רגיל שבדרך כלל פועל במהירויות שיצרו זרם משתנה של לא יותר מכמה מאות מחזורים בשניה ולהעלות את התדירות באופן משמעותי לעשרות אלפי מחזורים בשניה .כך אלטרנטור במהירות גבוהה יצליח ליצור אות רדיו יציב כשיחברו אותו לאנטנה . אז , על ידי הצבת מיקרופון של טלפון על קו השידור , עוצמת האות תוכל להשתנות על מנת שניתן יהיה להוסיף קולות לשידור ובמילים אחרות , אפנון גל נושא ינוצל לצורך הלבשת אודיו על גל הרדיו . אבל יחלפו שנים של פיתוח יקר לפני שניתן יהיה אפילו להציג אב אב טיפוס של אלטנטור-משדר כזה ושנים נוספות לפני שיפתחו גרסאות כאלה בעצמה גבוהה

פסנדן חתם על חוזה עם חברת ג'נרל אלקטריק על מנת לסייע בתכנון וביצור של אלטרנטור-משדר בתדר גבוה . בשנת 1903, צ'ארלס פרוטיאוס שטיינמץ מחברת GE הצליח להגיע לגרסה של 10,000 מחזורים בשניה שהתבררה כמוגבלת מבחינה מעשית ולא ניתנת לשימוש ישיר כמשדר רדיו בפני עצמו . הבקשה של פסנדן ליצור יחידה מהירה ורבת עוצמה הרבה יותר מזו האחרונה הופנתה ל אי. אף. דבליו. אלכסנדרסון ובחודש אוגוסט 1906 הוא הציג בפני פסנדן דגם משופר שפעל בתדר משדר של כ 50,000 מחזורים בשניה , אך בעצמה פחותה בהרבה ממשדרי הניצוץ הסיבובי של פסנדן .

האלטרנטור-משדר השיג את המטרה לשדר אודיו איכותי אבל עדיין לא היה כל אמצעי להגביר את האותות שהיו חלשים מדי . ב 21 בדצמבר 1906 ערך פסנדן הדגמה נרחבת של משדר האלטרנטור בברנט רוק והמחיש את יעילותו כטלפון אלחוטי מנקודה לנקודה , כולל חיבור משולב של כל התחנות שלו לרשת הטלפון הקווית.

ימים ספורים לאחר ההדגמה, בוצעו שתי הדגמות נוספות שלפי מיטב הרישומים היוו את שידורי האודיו הראשונים ברדיו שכללו תכנים של בידור ומוסיקה ששודרו לקהל הרחב . (החל משנת 1904, הצי האמריקאי החל בשידורים סדירים של אותות זמן דיווחי מזג אויר , אבל אלה בוצעו באמצעות משדרי ניצוץ ובקוד מורס ). בערב חג המולד, 24 בדצמבר 1906 , פסנדן השתמש במשדר אלטרנטור לשדר תוכנית רדיו קצרה מברנט רוק . התוכנית כללה את פסנדן מנגן את המזמור O Holy Night בכינור וקריאת קטע מהתנ"ך . ב 31 בדצמבר אותה שנה, בוצע שידור נוסף . הקהל העיקרי בשני שידורים אלה היה מספר בלתי ידוע של מפעילי רדיו בספינות שונות ששטו לאורך החוף האטלנטי של ארה"ב . שני שידורים היסטוריים אלה נשכחו עם הזמן והתיעוד הראשון לכך הוא מכתב שכתב פסנדן ב 29 בינואר 1932 אל שותפו לשעבר סמואל אם קינטנר . בנוסף , נראה כי פסנדן לא טרח לבצע שידורי רדיו דומים נוספים לציבור הרחב ולמעשה קידם את משדר האלטרנטור כמשדר האידאלי לשידורים נקודה לנקודה עבור טלפון אלחוטי . למרות זאת , במבט לאחרו, מדובר בקפיצה חד פעמית באותם זמנים אל הרדיו העתידי.

המשך העבודה ב NESCO

ההצלחות הטכנולוגיות של פסנדן בחברת NECO לא תמיד תאמו להצלחות העסקיות להן קיוו שני המשקיעים בפרוייקט .ווקר וגיבן קיוו למכור את NESCO לחברה גדולה יותר כמו American Telephone & Telegraph Company, אבל הם לא הצליחו למצוא קונה . הקמת החברה של פסנדן בשם Fessenden Wireless Company of Canada במונטריאול בשנת 1906 הביאה לחדשות שפסנדן מנסה להוציא את ווקר וגיבן out משוק התקשורת הטרנסאטלנטי שהיה בעל פוטנציאל עצום לרווחים באותה תקופה . הופיעו מתחים בין הצדדים ובסופו של דבר פסדנן פוטר מחברת NESCO בינואר 1911. בתגובה הוא תבע את NESCO על הפרת חוזה . הוא זכה ברכעה הראשונה ואף נקבעו לו פיצויים אבל NESCO זכתה בערעור . על מנת לשמו על נכסיה , נכנסה NESCO לכינוס נכסים בשנת 1912 וסמואל קינטנר מונה למנהל הכללי של החברה ,אשר נכנסה לקפאון עסקי לתקופה של חמש עשרה שנה . ב 1917,יצאה סוף סוף NESCO מכינוס נכסים ובתוך זמן קצר שונה שמה ל International Radio Telegraph Company.החברה החדשה נמכרה לחברת Westinghouse בשנת 1920 ובשנים הבאות נכסיה, כולל פטנטים חשובים מאוד של פסנדן נמכרו לחברת Radio Corporation of America, שגם ירשה את כל המהלכים המשפטיים של פסנדן . בסופו של דבר, ב 1 במרץ 1928, התפשר פסנדן עם חברת RCA, ממנה קבל סכום גבוה בתור פיצויים .

השפעה מתמשכת

לאחר שפסנדן עזב את NESCO,המשיך אלכסנדרסון לעבוד על משדר האלטרנטור בחברת GE, בעיקר לשימושים לטווח ארוך .אחרי הרבה שנים הצליח אלכסנדרסון לפתח אלטרנטור רב עצמה שהיה מסוגל לשדר אל מעבר לאוקינוס האטלנטי ובשנת 1916 האלטרנטור של פסנדן ואלכסנדרסון היה הרבה יותר אמין לצרכי תקשורת טרנסאטלנטית לעומת משדר הניצוץ . בנוסף אחרי שנת 1920, החלה גל הפופולריות ההולך וגובר של שידורי רדיו ( אודיו) , תוך שימשו במשדרי שפופרת ריק ( וקום) ולא באלטרנטור אלאתוך ניצול אותות גל המשכי ב AM שפסנדן עזר להחדיר בשנת 1906.בשנת 1921, מכון מהנדסי הרדיו Institute of Radio Engineers העניק לפסנדן מדלית כבוד , ושנה לאחר מכן העניקה לו העיר פילדלפיה את מדלית ג'ון סקוט ופרס כספי בסך 800 דולרים עבור המצאתו ב "בגל המשכי בטלגרפיה ובטלפוניה ", והכירה בו בתור "אחד שעבודתו היתה רבת חשיבות ".

השנים האחרונות למחקר

למרות שפסנדן הפסיק את פעילותו בתחום הדיו מיד לאחר שפוטר מחברת NESCO בשנת 1911, הוא המשיך לעבוד ולחקור בתחומים אחרים .כבר בשנת 1904 הוא סייע לתכנן את תחנת הכוח במפלי הניאגרה עבור Hydro-Electric Power Commission of Ontario. אבל מרבית מאמציו הושקעו בפיתוח סוג של מערכת סונאר לצוללות על מנת שיוכלו לתקשר ביניהן וכן בנסיון לפתח מערכת שתוכל לסייע במיקום אייסברגים שתוכל למנוע טביעות של ספינות כמו זו של הטיטניק . עם פריצת מלחמת העולם הראשונה התנדב פסנדן לצבר ונשלח ללונדון , בריטניה שם הוא פתח מתקן לזיהוי ארטילריה של האויב ומתקן נוסף לזיהוי צוללות אויב . בממציא פסנדן רשם על שמו במהלך חיו קרוב לחשמ מאות פטנטים שונים . הוא רשם פטנטים שכללו את הרעיונות הבסיסיים של סייסמולוגית השתקפותית שיטה המקובלת לאיתור מרבצי נפט תת קרקעיים .ב 1915 הוא המציא את הפאתומטר , שהוא מכשיר סונאר המסייע לקבוע את עומק המים עבור חפץ מוטבל באמצעות גלי קול .עבור המצאה זו הוא קבל את מדלית הזהב של Scientific Americanב ב 1929.

מותו של ממציא

לאחר סיום התביעה המשפטית עם RCA , שהסתיימה בתשלום פיצויים נדיבים , רכש פסנדן אחוזה צנועה בשם ויסטואו בברמודה שם הוא נפטר בשנת 1932
פסנדן

תחנת השידור בבראנט רוק , בערך 1910


פסנדן ושני עוזרים בתחנת בראנט רוק

המשדר של אלכסנדרסון , בערך 1916

בול קנדי לזכר פסנדן
 


© כל הזכויות שמורות * All trademarks are the property of their respective owners