נא להמתין להופעת התפריט



היסטוריה של השידור
הקטן טקסט הגדל טקסט טקסט רגיל
ממציאים ומגלים
ג'ון לוגי ביירד John Logie Baird

13.8.1888 – 14.6.1946
- הפנייה למאמרים היסטוריים נוספים באתר

John Logie Baird היה מהנדס סקוטי והממציא של מערכת הטלוויזיה הפעילה הראשונה בעולם . למרות שמערכת האלקטרומכאנית של ביירד הוחלפה בסופו של דבר על ידי מערכות כל-אלקטרוניות ( כמו אלה של ולדימיר זבורקין ופיילו פארנסוורת' ) , הצלחותיו המוקדמות בהדגמת שידורי טלוויזיה אמיתיים ועבודותיו בתחום הטלוויזיה בצבעים וטלוויזיה קולנועית מזכות אותו ללא ספק במקום בולט ברשימת הממציאים בתחום הטלוויזיה .
ביירד נולד בהלנסבורג , ארגייל שבסקוטלנד . היו למד ב archfield Academy (היום חלק מ Lomond School ) שבהלנסבורג ; ב Glasgow and West of Scotland Technical College (שהפכה מאוחר יותר לחלק מאוניברסיטת Strathclyde ) ובאוניברסיטת גלזגו . הוא מעולם לא סיים את לימודי התואר שלו, מכיוון שבדיוק באותה תקופה פרצה מלחמת העולם הראשונה.
 

ניסיונות בתחום הטלוויזיה

למרות שבפתוח הטלוויזיה השתתפו מדענים וחוקרים במדינות שונות בו זמנית, ביירד הוא אחד מהחלוצים בתחום ואף הצליח לבצע כמה פיתוחים משמעותיים בתחום . הוא זכור בעיקר בהיותו האדם הראשון שהצליח להדגים שידור חי של תמונת טלוויזיה אמיתית בגווני ביניים באמצעות אור מוחזר . ביירד השיג זאת , במקום בו כשלו אחרים , באמצעות פיתוח תא פוטואלקטרי תוך שיפור תנאי אות השידור מהפוטו-תא ומגבר הוידאו .

בניסיונותיו הראשונים ליצור מערכת טלוויזי פועלת, התנסה ביירד בדיסק של ניפקוב ובחודש פברואר 1924 הוא הדגים לעיתון "רדיו טיימס" מערכת טלוויזיה אנלוגית מכאנית למחצה על ידי שידור צלליות נעות במעבדתו שבלונדון . הוא גם הדגים את המערכת שלו בבית הכלבו Selfridge's שבלונדון במשך שלושה שבועות , החל ב 25 במרץ 1925.
ביירד מדגים את שיטתו לקהל המבקרים בחנות הכלבו Selfridge's


ב 2 באוקטובר 1925 ביצע ביירד בהצלחה שידור טלוויזיה במעבדת, שכלל תמונה רב-גוונית ( בשחור לבן) של ראש בובה שכונתה סטוקי בילי עם סריקה אנכית בת 30 קווים לתמונה ובקצב של חמש תמונות בשניה.
התמונה הראשונה של שידור בשיטת ביירד, 1926

הדגמות ציבוריות ראשונות

ב 26 בינואר 1926 חזר ביירד על הדגמות השידורים בפני חברים של המכון המלכותי ועיתונאי של העיתון The Times במעבדתו שברובע סוהו שבלונדון. עד אז הוא כבר הצליח לשפר את קצב הסריקה ל 12.5 תמונות בשניה . זו היתה ההדגמה הראשונה של מערכת הטלוויזיה הראשונה בעולם ואחת שכבר יכלה לבצע שידור חי של תמונות נעות עם שינוי גוונים.

ב 3 ביולי 1928 הדגים ביירד את השידורים הראשונים בעולם של טלווויזיה בצבעים תוך שימוש בדיסקים סורקים בקצה המשדר ובקצה הקולט עם שלוש ספיראלות של צמצמים, כשכל ספירלה כללה פילטר של צבע יסוד שונה ושלושה מקורות אור בקצה הקולט ומחלף ששינה את עצמת ההארה. באותה שנה הוא הדגים שידור טלוויזיה סטריאוסקופי. בשנת 1932 היה ביירד הראשון להדגים שידור בגלים אולטרה קצרים.

שידורים

בשנת 1927 ביצע ביירד שידור טלוויזיה למרחק גדול של 438 מיילים על גבי רשת הטלפון בין לונדון לגלזגו. אז הוא גם הקים את Baird Television Development Company Ltd שבשנת 1928 ביצעה את שידור הטלוויזיה הטראנס אטלנטי הראשון בין לונדון להארטסדייל שבמדינת ניו-יורק ואת תוכנית הטלוויזיה הראשונה של ה BBC.

בנובמבר 1929, הקימו ביירד והרמן נתן את חברת הטלוויזיה הראשונה של צרפת שנקראה Télévision-Baird-Natan. הוא גם שידר בשידור חי חמישה אירועים מדרבי אפסום בשנת 1931.

בשנת 1930 הוא הדגים מערכת טלווייזה לתיאטרון עם מסך ענק בגודל 60x150 בלינקולן קוליסאום, בברלין ובפריז. בשנת 1939 הוא שיפר את מערכת ההקרנה לתיאטרונים, על מנת להקרין אירוע איגרוף על גבי מסך בגודל 4.6x3.7 מטרים.

שקופית בדק ששודרה בתחנה של ביירד מ Crystal Palace, לונדון, 1934


הטלוויזיה של ביירד נמכרה במערכת להרכבה עצמית ("קיט"9 וסך הכל נמכרו בבריטניה ובאירופה כ 20 אלף יחידות כאלה של ה Televisor . בשנת 1930, חובבי טלוויזיה יכלו לרכוש מערכת כזו תמורת 18 ליש"ט.

תמונה מתחילת תוכנית בטלוויזיה של ביירד, 1936

בין השנים 1929 ו 1932, נוצלו משדרי ה BBC לשידורי טלוויזיה במערכת 30 הקווים של ביירד ובין השנים 1932 ו 1935, הפיק BBC גם תוכניות משלו עבור השירות הניסיוני .בנובמבר 1936, החל BBC בשידורים מקבילים בשיטת ביירד עם 240 קווים לתמונה ובשיטת הטלוויזיה האלקטרונית שפותחה על ידי חברת EMI ושופרה ל 405 קווים לתמונה לאחר שהחברה התמזגה עם חברת Marconi. בפברואר 1937 הופסקו שידורי הניסיון בשיטת ביירד, בין השאר בשל העובדה שהמצלמות בשיטה זו לא היו ניידות ( ובעיקר מכיוון שהיתרון של השיטה האלקטרונית כבר התברר דיו למהנדסי ה BBC).
מערכת ההקרנה telecine באולפני ביירד, ב Crystal Palace , 1936

מערכות הטלוויזיה של ביירד הוחלפו במערכת הטלווזיה האלקטרונית של חברת EMI-Marconi בניהולו של איזק שנברג. לשנברג היתה אז גישה לפטנטים של ולדימיר זבורקין ושל חברת RCA האמריקאית . גם לביירד היתה אז גישה לפטנטים על מצלמת ה "Image Dissector" שפיתח פיילו פארנסוורת' , הודות הסכם לשיתוף בפטנט . עם זאת, למצלמת ה Image Dissector לא היתה רגישות מספיקה לאור, מה שהצריך כמות תאורה גבוהה מאוד.

ביירד תרם רבות גם לתחום הטלוויזיה האלקטרונית, אחרי שמערכת הטלוייזהי המכאנית שלו נדחקה לאחו . בשנת 1939 הדגים ביירד שיטה של טלוויזיה בצבעים תוך שימוש בשפופרת קרן קתודית (CRT) שלפניה סבב דיסק, עליו הותקנו מסננים ( פילטרים) צבעוניים . שיטה זו אומצה יותר מאוחר על ידי רשת CBS האמריקאית ( ואך לא התקבלה בסופו של דבר ) .
תרשים שיטת הצבע הראשונה של ביירד

ב 17 באוגוסט 1944 הדגים ביירד את מקלט הטלוויזיה הצבעוני האלקטרוני הראשון בעולם. מערכת הטלוויזיה הצבעונית שלו , עם 600 קווים לתמונה השתמשה בשיטת interlacing משולשת, תוך שימוש בשש סריקות על מנת ליצור תמונה אחת .
הדגמה של שידור בצבעים בשיטת ביירד עם 600 קווים לתמונה , 1944

בשנת 1943 הוקמה בבריטניה ועדת הנקי (Hankey) על מנת לקבל החלטה בדבר חידוש שידורי הטלוויזיה בבריטניה עם תום מלחמת העולם השנייה. ביירד שיכנע את הוועדה לאמץ את שיטת הטלוויזיה Telechrome האלקטרונית שלו בת 1000 קווים לתמונה כתקן החדש של בריטניה .
ביירד , כשהוא מחזיק בידיו את שפופרת ה Telechrome

איכות התמונה בתקן שהציע ביירד היתה אמורה להיות דומה לזו של תמונה המתקבלת בשידורים בהפרדה גבוהה ( HDTV) הנהוגים כיום בעולם.

בשנת 1946, זמן קצר לאחר מותו של ביירד,נעלמה שיטת Telechrome באופן מסתורי. כיום נותרו רק חלקים מאב הטיפוס שנבנה בשיטה זו אבל זמן קצר לאחר תום מלחמת העולם השניה, לא מעט חברות אמריקאיות, ביניהן חברת RCA, רשמו פטנטים שדמו באופן מפתיע לרעיון של ביירד...

זו לא היתה הפעם הראשונה שביירד נתקל בעוינות וכוחניות אמריקאית. בשנת 1931,ניסו ביירד ודונלד פלאם ( Flamm) מי שיסד את תחנת Voice of America, לקבל רישיון מה FCC להפעיל תחנת טלוויזיה בארצות הברית, אבל ה FCC סירב להיענות לבקשתם. דולנד פלאם גילה במהלך צילומי סרט שמתאר את קורות חייו של ביירד, שב FCC סירבו לבקשה מכיוון שהם לא רצו מישהו "לא אמריקאי" מעורב בתעשיית השידור האמריקאית.

ועדת הנקי איבדה את התנופה בשל אמצים השיקום והבנייה של בריטניה שלאחר מלחמת העולם השנייה. בשל כך, נשארה שיטת השחור לבן בת 405 הקווים לתמונה כתקן ששרר בבריטניה עד שנת 1985 (לפחות בכמה אזורים) ובשנת 1964 אומץ התקן הנוכחי של 625 קווים לתמונה. בשנת אומץ תקן PAL לשידורים בצבעים 1967.


© כל הזכויות שמורות * All trademarks are the property of their respective owners