נא להמתין להופעת התפריט



 
מידע למתחיל
הקטן טקסט הגדל טקסט טקסט רגיל

המדריך המלא למתחיל

מבוא

לפני הכל, כדאי לדעת: אי אפשר לקלוט ערוצי טלויזיה לויניים מארה"ב באזורנו (והדבר אמור גם לגבי אירופה). גם בארה"ב אי אפשר לקלוט ערוצים אירופיים באמצעות לוינים ( אלא רק ערוצים כאלה משודרים במיוחד לאיזור זה ) . יש לכך שתי סיבות עיקריות : טכנית , הצלחת אינה מסוגלת לקלוט לוינים שהם מעבר לקו האופק (או בעצם מתחת לקו האופק) ומכיון שכדור הארץ הוא עגול, הלוינים המשרתים את אמריקה למשל , הם מתחת לאופק בכל הנוגע למיקומנו (ישראל וגם אירופה, מבחינה זו). באותו הקשר, אירופה והמזרח התיכון הם דווקא איזור אחד וצלחת בשבדיה
מסוגלת לקלוט את אותם אותות לוין ממש כמו בתל-אביב ולהיפך (אבל גם בנקודה זו הדבר אינו נכון תמיד). הסיבה השניה נעוצה בעובדה, שערוצים בארה"ב , למשל , רוכשים זכויות ובאותו הקשר ,קליטת ערוצים אמריקאיים, למשל, אינה אפשרית באזורנו שידור לתוכניות ולסרטים אך ורק לתחומי ארצות הברית ולכן אסור להם בכלל לשדר
לאזורים אחרים.

בחירת ציוד
אנלוגי או דיגיטלי?
בחירה הראשונה אותה אנו צריכים לעשות בבואנו לרכוש מערכת קליטה מלוינים היא, להחליט אם ברצוננו לרכוש אנלוגי או מקלט דיגיטלי. המוכר יספר לכם שמקלט אנלוגי הוא מיושן כי עבר זמנו ומהרבה בחינות הוא אכן צודק. כיום , כל מי שרוצה לרכוש מערכת קליטה מלוינים , כדאי שיצטיד במקלט דיגיטלי. אין הדבר אומר בהכרח שהמקלט האנלוגי המצוי אצל משתמשים ותיקים
עבר זמנו אך מיספר הערוצים האנלוגים הולך ויורד בהתמדה משנה לשנה.

אבל ראשית, אולי כדאי לברר לעצמנו מה משמעות המונחים שציינו עד כה. באופן בסיסי, אנלוגי ודיגיטלי הן שתי דרכים שונות בתכלית להעברת שידורי טלויזיה. שתיהן משתמשות בלווינים ושתיהן מגיעות לטלויזיה באמצעות צלחת ומקלט. בעוד הציוד החיצוני (צלחת וחלקיה) עשוי להיות זהה בשתי המערכות כך שאין צורך בהחלפת הציוד ) הרי שככל שמדובר במקלט - מדובר במשהו שונה לחלוטין. אי אפשר לקלוט שידורים דיגיטליים באמצעות מקלט אנלוגי (או היפך). יש להצטייד במקלט לשיטה המתאימה (או שנים או אחד שעושה את העבודה בשני התחומים).

על מנת להבין את ההבדלים נסו לחשוב על מקלט טלוויזיה רגיל כעל מעין רדיו עם תמונות. הוא משתמש באותה הטכנולוגיה כמו רדיו AM / FM ומאחורי כל תחנה בזכרון של השלט רחוק מסתתרת למעשה תחנת טלוויזיה , ממש כמו תצוגת התדרים המופיעה במכשיר רדיו. בעוד שברדיו נקלוט אותות המשודרים בתדרים אלה (גלי רדיו), מכשיר הטלוויזיה קולט אותות תמונה באמצעות אותם גלי רדיו. לווינים אנלוגיים פועלים בשיטה הדומה לזו של שידורי טלוויזיה רגילים (לא לויניים). אבל בשידורי לווינים אנלוגיים, בשל המרחק העצום מהלוין ועד לבית הצופה, בשידורים כאלה משתמשים בגלי רדיו בעלי אורך גל קצר מאוד, מה שמכונה "גלי מיקרו". פרט לכך, המקלט האנלוגי הלוויני דומה לטיונר טלוויזיה רגיל מאוד וכמו מכשיר וידאו ביתי רגיל, הוא מעביר את האותות שהוא קולט אל מקלט הטלוויזיה הביתי.

גם מקלט לוויני דיגיטלי קולט גלי מיקרו. אבל, מה שמשודר בגלים אלה הם אותות מחשב, ה-"0" וה-"1" שמנוצלים במחשב הביתי הרגיל. למעשה , מקלט לוויני דיגיטלי הוא מחשב בעל שימוש מובהק יחיד, עקב החומרה והתוכנה המותקנות בו, אשר הופכות אותו לשמיש אך ורק לקליטת שידורים דיגיטליים מלוינים. וכמו כל מה שקשור במחשבים, גם מקלטים ,עקב הפעלתם במערכת
אלה הפעלה , כלומר תוכנה, אינם נקיים מתקלות ו"באגים" המתגלים בהם מדי פעם ואשר מצריכים עידכונים ושיפורים.

מה מביא לנו השידור הדיגיטלי מעבר לכמות גדולה של ערוצים? הפרסומות מספרות על תמונה צלולה וצליל הדומה לזה המופק מקומפקט דיסק וכאן המקום להבהיר דבר חשוב: לא תקבלו תמונה דיגיטלית במקלט הטלויזיה שלכם. הסיבה לכך פשוטה: מקלט הטלוויזיה שלכם הוא ( בדר"כ עדיין ) אנלוגי. מקלטי טלוזייה דיגיטליים נמכרים כיום בכמויות זעירות במספר מדינות בעולם ומחירם מרקיע שחקים ואינו מצדיק השקעה כרגע. בנוסף, עוד יעברו שנים עד שהשידורים הדיגיטליים יתפשו תאוצה גם בתחום השידורים הלא-לויניים (כבלים או אנטנה רגילה). הדבר היחיד שאתם מקבלים דיגיטלי הוא השידור הלויני שמגיע אליכם, או ליתר דיוק אל המקלט הלויני. המקלט הדיגיטלי ממיר את האותות לאותות אנלוגייםומעביר אותם בצורה כזו אל מקלט הטלוויזיה או מכשיר הוידאו.
באופן כללי, אם אתם מקבלים תמונה טובה ממערכת הכבלים (מה ששופר מאוד לאחרונה) או קולטים תמונה חלקה באנטנה רגילה, זה בערך מה שתקבלו מהלווין(ואולי מעט טוב יותר).
כדאי לדעת, שאיכות התמונה הדיגיטלית תלויה במספר הערוצים שנדחסים בתדר אחד של הלוין. אם דוחסים הרבה מאוד ערוצים על תדר אחד, תקבלו בסופו של דבר תמונה באיכות שאינה עולה על זו של וידאו VHS .... באשר לרגישות התמונה המתקבלת בתנאי מזג אויר קשים יש לציין: באופיים, ערוצים דיגיטליים אינם דועכים באיכותם כאשר ישנה ירידה באיכות הקליטה. במקרים כאלה לא יופיעו הבזקים או נקודות לבנות או שחורות על התמונה ( " שלג " ), כמקובל בקליטה קשה של שידורים אנלוגיים. כשמדברים על שידור דיגיטלי מדובר על "קולטים" ועל "לא קולטים", כלומר, כאן לא קיים מצב ביניים של קליטה באיכות ירודה. אם הקליטה היא ברמה נמוכה תקבלו פשוט מסך שחור עם הבזקים של תמונה קפואה המופיעה ונעלמת, מבלי כל יכולת לעקוב אחרי השידור.

חבילות ערוצים דיגיטליות כוללות (או יכללו בעתיד הקרוב) נוספים כמו : ערוצי מכירות מקוונים (online ), שירותים שירותי צפיה בתשלום ( pay per view ) ומבחר של שידורים לפי הזמנה ועוד. כדאי לזכור שמרבית השירותים האלה עולים בכסף (בנוסף לתשלום הבסיסי) השירותים האינטראקטיביים האלה מחייבים התקנה של תוכנה נוספת ו/או חיבור לקו הטלפון. כדאי לדעת, שקיימים כיום בשוק גם מקלטים המסוגלים לקלוט שידורים בשתי שיטות (פורמטים ) השידור, כלומר, מקלטים אנלוגיים-דיגיטליים. למעשה מדובר בשני מקלטים בקופסה אחת ובמקרים מסוימים נוסף לכך גם הממקם (positioner ) המסוגל להזיז את הצלחת לעמדות שונות על פי בחירתכם.
יש לזכור שמחירם של מקלטים כאלה גבוה יותר ממקלטים דיגיטלים בלבד ועל כך כדאי לעשות את החשבון ומראש. אם בכל זאת אתם בוחרים להתחיל עם מקלט אנלוגי, כדאי לזכור שתמיד ניתן לרכוש בנפרד מקלט דיגיטלי ולצרף אותו כחלק נוסף למערכת הקליטה הקיימת (והדבר אמור גם לגבי הממקם).

אז למה המעבר מאנלוגי לדיגיטלי הוא כל כך מהיר?
התשובה פשוטה: המעבר הזה חוסך לכל הגופים העוסקים בשידור המון כסף. מקום בחלל עולה כסף רב (משיב אחד עולה בין 4-5 מליון דולרים בשנה) ובמשיב כזה , שבשיטה האנלוגית מסוגל להעביר ערוץ טלוויזיה בודד, ניתן כיום להעביר חמישה עד עשרה ערוצים בו זמנית.

כמה לוינים אתם מעונינים לקלוט ?
כיום חגים בחלל לוינים רבים המעבירים שידורי טלויזיה ורדיו לאזורנו. הם ממוקמים בעמדות שונות בחלל ועל מנת לקלוט אותם יש צורך בצלחת אחת לפחות. פרט לעובדה הבסיסית, שעל הלוין להימצא מעל לקו האופק במקום שבו אנו נמצאים ( על מנת שנוכל לקלוט ממנו), על הצלחת להימצא במיקום המאפשר לה "מבט" חופשי אל הלוין או הלוינים אשר חגים במעגל בחלל המקביל לקו המשווה (ולכן כל הצלחות פונות לכיוון דרום באזורנו). בנינים גבוהים, הרים ואפילו עצים עלולים להיחשב כמכשולים שיכולים לפגוע או למנוע קליטה לחלוטין. כמו כן, יש לקחת בחשבון שלוינים מסוימים כוללים אלומות מיוחדות ה מיועדות לאזורים פציפיים בלבד ועל כן אין כמעט סיכוי לקלוט אלומות מיוחדות אלה. בלויני HotBird אלומות כאלה מכונות super beam ובלוינים אחרים הכינוי
הרווח הוא spot . שני הגורמים העיקריים שיש לקחת בחשבון מבחינת בחירת הלוינים הרצויים לקליטה ואם רוצים להתקין צלחת עם מנוע הם השפות הרצויות , ואם מעונינים לקלוט גם ערוצים למנויים ("חבילות") - גם מהי מדינת המגורים. אם את מעונינים בשידורים באנגלית, כדאי לדעת, עיקר הערוצים בשפה זו מרוכז בעיקר בלויני Astra וכמעט כל הערוצים מוצפנים וכלולים בחבילות השונות של Sky Digital . לחבילות אלה של Sky קשה מאוד להשיג מינוי מחוץ לגבולות בריטניה ואירלנד ובכל מקרה, יש צורך בצלחת גדולה יותר ויקרה יחסית.

חבילות נוספות הכוללות מבחר ערוצים באנגלית הן Orbit ו Showtime המכוונות עיקר . למדינות ערב שידורים אלה מועברים כיום בעיקר על ידי לויני Nilesat הנקלטים באיכות גבוהה ביותר בישראל וניתן להשיג לחבילות אלה מינויים גם באמצעות סוחרים בישראל וברשות הפלסטינית.
החסרון הוא המחיר הגבוה יחסית הנדרש עבור המינוי והתמורה . לדעתנו החבילה הישראלית של YES מספקת בהחלט , אם כי מחירה גבוה יחסית.

המשך
 

© כל הזכויות שמורות * All trademarks are the property of their respective owners